Pomoc dla Ukrainy

Konsultacje online z lekarzem

Profilaktyka

Interwencyjny Punkt Noclegowy w Full Market Rzeszów

Miejsce utworzone z myślą o migrantach, którzy w wyniku wojny na Ukrainie musieli szybko ewakuować się z miejsca pobytu ratując swoje życie i dbając o swoje bezpieczeństwo. Co obejmuje obiekt:

• 500 miejsc noclegowych (4 sektory w tym sektory rodzinne – boksy i sektor dla matek z dziećmi)
  • Punkt informacyjny i rejestracyjny
  • Stołówka
  • Sanitariaty
  • Kuchnia
  • Pralnia
  • Przedszkole – miejsce zabaw dla dzieci z opieką wolontariuszy
  • Magazyn odzieżowy
  • Magazyn chemiczny
  • Magazyn żywnościowy
  • Punkt medyczny

Zapewniamy:

• Bezpieczeństwo – rejestrujemy każdą osobę przebywającą na terenie obiektu. Każda osoba otrzymuje opaskę na rękę, dzięki której pracownicy są w stanie zidentyfikować, czy dana osoba jest mieszkańcem obiektu.
  • Doradzamy / informujemy – nasi wolontariusze pomagają odnaleźć mieszkańcom w obecnej sytuacji. Podpowiadają gdzie należy udach się do urzędu, jak poruszać się komunikacją miejską, jak zorganizować transport itp.
  • Opieka medyczna 24/7 – zapewniamy całodobową opiekę medyczną lekarza i pielęgniarki. Pomagamy w schorzeniach, ale tez realizujemy profilaktykę w postaci szczepień, badań profilaktycznych.
  • Wsparcie psychologiczne – na terenie obiektu dyżurują psycholodzy, którzy wspierają naszych mieszańców.
  • Zaopatrzenie w produkty pierwszej potrzeby – każda osoba przebywająca na terenie obiektu, może skorzystać z magazynu odzieżowego, spożywczego, czy chemicznego. Mieszkańcy znajdą tu wszystko co niezbędne.
  • Opieka nad dziećmi w „przedszkolu” – specjalne miejsce z mnóstwem zabawek i przede wszystkim wspaniała energią. W opiece nad dziećmi pomagają niezastąpieni wolontariusze.

Całodobowa pomoc medyczna na dworcu PKP Rzeszów Główny

Całodobowa opieka medyczna dla osób które przybywają pociągiem z terenu objętego wojną. Dyżuruje stale 2 medyków, którzy pomagają w zaopatrzeniu ran, udzieleniu pierwszej pomocy, w razie potrzeby w skierowaniu do szpitala.

W punkcie można również otrzymać bezpłatne leki, które zostały zakupione ze środków własnych Fundacji luz z darów.

Projekt rozpoczął się 24 lutego 2022 r. i trwał nieustannie do 22 kwietnia 2022 r.

Zbiórki darów

Zgromadziliśmy kilka ton darów na Ukrainę. Transport realizowaliśmy samodzielnie, lub przekazywaliśmy produkty pierwszej potrzeby instytucjom, które realizowały transport na Ukrainę.

Były to: odzież, środki higieniczne, żywność, medykamenty, materiały opatrunkowe.

Przychodnia dla Uchodźców z Ukrainy

Zauważając problemy Uchodźców, postanowiliśmy utworzyć specjalą przychodnię na Ukraińców, którzy będą mieli udzielani świadczenia medyczne w miejscu przyjaznym dla nich. Pomocy udzielają lekarze Ukraińcy – nie ma więc problemu z barierą językową, która stanowi największy problem i powoduje duży dyskomfort dla chorego.

Jakie usługi świadczymy?

• Opieka lekarza rodzinnego i pediatry
  • Porady Lekarzy specjalistów (laryngolog, okulista, pediatra, alergolog, pulmonolog, specjalista chorób zakaźnych, psychiatra, dermatolog)
  • Gabinet zabiegowy
  • Punkt pobrań krwi
  • Punkt szczepień
  • Profilaktyka
  • Gabinet stomatologiczny z obsługą w j. ukraińskim – wizyty refundowane przez NFZ
  • Pomoc medyczna i koordynacja opieki onkologicznej dla uchodźców leczonych onkologicznie.

Dlaczego to zrobiliśmy?

Duża ilość Uchodźców już osiedliła się w Rzeszowie co spowodowało zwiększenie zapotrzebowania na usługi medyczne przy jednoczesnych brakach kadry medycznej w Polsce.

Usługi świadczone przez lekarzy Ukraińców co daje poczucie bezpieczeństwa wśród uchodźców – brak bariery językowej.

Dzięki przychodni mamy również możliwość kształcenia kadry medycznej / pomoc im w nostryfikacji dyplomów i podjęciu pracy.

Przedszkole

Utworzyliśmy przedszkole dla dzieci uchodźców, które funkcjonuje na zasadach przedszkola publicznego.

Przedszkole może przyjść 24 dzieci. Nauczycielki porozumiewają się w języku Ukraińskim i Polskim. Dzieci poza standardowym programem nauczania mają również lekcje języka polskiego realizowane poprzez zabawę.

Opłaty dla rodziców obowiązują:

• pobyt dziecka w przedszkolu pomiędzy godzinami 6:30 – 8:00 oraz 13:00 – 17:30 o ile dziecko w tych godzinach jest obecne.
  • 5 zł / dzień wyżywienia dziecka

Centrum Kształcenia Medycznego Cudzoziemców

Edukacja w ośrodku obejmuje:

• Nauka języka polskiego
  • Kształcenie zawodowe
  • Różnice programowe
  • Organizacja ochrony zdrowia w Polsce,
  • System finansowania i rozliczania procedur medycznych,
  • Systemy informatyczne w Podmiotach leczniczych,
  • Prawo medyczne
  • Prawa pacjenta,
  • Orzecznictwo medyczne
  • Prowadzenia dokumentacji medycznej
  • Szkolenia z zakresu diagnostyki laboratoryjnej oraz farmakoterapii.

Wsparcie psychologiczne

Konsultacje online z lekarzem